Charles Darwin, devrimci nitelik taşıyan, hayvanların ve bitkilerin zaman içinde, doğal seleksiyonla evrim geçirdikleri (değiştikleri) düşüncesini yani Evrim Teorisi’ni ortaya atan bilim adamıdır.
Charles Darvin, 1809 yılında Shrewsbury’de (Ingiltere) doğdu. 1882 yılında, 73 yaşında öldü.

Darwin, Cambridge Üniversitesinde rahip ve botanikçi John Steven Henslow’la tanıştı. Onunla tanışana kadar hayvanlar ve bitkilerle ilgili düşüncelerinin peşinden ciddi olarak gitmedi. Henslow’un tavsiyesi üzerine, HMS Beagle adlı araştırma gemisine, bir doğa bilimci olarak davet edildi. Gemi 27 Aralık 1831’de yola çıktı.
Darwin açısından bu beş yıllık gezinin en önemli kısmi, Ekvator’un batısındaki Galapagos adalarını ziyaretiydi. Farklı adalarda yaşayan ispinoz kuşlarının birbirleriyle yakından akraba olduklarını; fakat herhangi bir adadaki ispinozların diğerinden çok farklı olduğunu anladı. İspinozların hepsi, Güney Amerika anakarasında yaşayan ispinoz türüne çok benziyordu. Darwin, bazı ispinozların adaya kazara ulaşmış ve her adada ayrı evrim geçirdiklerine karar verdi.
Darwin sonuç olarak, canlıların, nesiller boyunca evrim geçirdikleri, doğal yaşadıkları çevreye ve doğaya uyum sağladıkları görüşüne vardı (doğal seleksiyon). Böylece doğaya uyum sağlayanlar yaşamlarını sürdürüyor ve döllenebiliyorlardı. Darwin, Evrim teorisi ile ilgili derlediği çalışmalarını 1850 yılında Türlerin Kökeni (Origin of Species) adıyla yayımladı. Kitap ilgi görmedi, çünkü bu görüş tüm hayvan ve bitkileri Tanrı’nın yarattığı, o günden bu yana değişmediğine dair dinî inanca karşıydı.

Türlerin Kökeni, dünyamızın bilim ve kültür tarihini değiştiren kitapların başında gelir. Darwin’in 20 yıllık araştırması sonucu ortaya çıkan ve evrimin mekanizmalarını açıklayan Türlerin Kökeni sadece biyoloji bilimlerinin değil, aynı zamanda tüm doğa bilimlerine ve edebiyattan felsefeye tüm insanlık kültürüne yeni bir bakış kazandırarak, insanın dünyayı anlama macerasında bir dönüm noktası olmuştur.
Darwin, Beagle gemisiyle çıktığı yolculuktan döndükten yaklaşık bir yıl sonra hastalandı ve sağlığı giderek kötüleşti. Hayatının yaklaşık son 40 yılını sürekli hasta geçirdi; fakat ölene kadar çalışmalarını sürdürdü. Bugün Evrim Teorisi 160 yaşında.