Asit yağmuru hava kirliliği neden olur. Kömür, yağ ve petrol yandığında çıkan duman, sülfür dioksit ve nitrojen dioksit içermektedir. Bu gazlar atmosfere çıkar ve burada su damlaları halinde çözülerek sulanmış asit oluştururlar. Bu asitler sonra yağmur olarak yeryüzüne iner.

Asit yağmuru bitkilere, hayvanlara ve binalara zarar verir. Etkilerinin en fazla olduğu alanlar, şehrin yakınları ve endüstriyel bölgelerdir. Rüzgârın etkisiyle, ilk oluştuğu yerden binlerce kilometre öteye düşebilmektedir. Örneğin, Kanada’daki asit yağmurunun çoğunluğu, ABD’deki fabrika ve enerji istasyonlarının dumanından kaynaklanmaktadır. Etkileri çok açık olsa da nasıl oluştuğu henüz kesin olarak bilinmemektedir.

Asit yağmurunu engellemek

Asit yağmurunu üreten gazların birçoğu, enerji istasyonları ve fabrikalardan ya da motorlu araçların egzoz dumanından oluşur. Az sülfür içeren kömür ve yağ tipleri kullanılarak; atık gazları kimyasal temizleyicilerle havaya karışmadan önce, fabrika ve enerji istasyonlarının bacalarından geçmeden temizleyerek; havaya karışmadan, katalitik dönüştürücü takmak suretiyle motorlu araçların egzozundaki zararlı gazlar azaltılabilmektedir. Bütün bu yöntemler pahalıdır. Uzun vadede sadece enerjinin dikkatli kullanımı, daha temiz fabrikalar ve daha az sayıda motorlu araç kullanımı, asit yağmuru kirlenmesini azaltacaktır.

Asit yağmuru Kuzey Amerika ve Avrupa’da balıkları öldürmüş ve ağaçlara zarar vererek türlerinin yok olmasına yol açmıştır. Ayrıca tarım ürünlerine zarar verir ve içme sularını kirletir.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir